Recept: Piadina Italiana!

Recept: Piadina Italiana!

piadinaHet is geen panini of ciabatta. Het lijkt op een crêpe maar dat is het niet. Wat is het dan wel? Een piadina! Een soort hartige pannenkoek welke meestal belegd wordt met prosciutto, mozzarella en rucola. Vandaag deel ik dit heerlijke recept met jullie. :)

In de zomer van 2013 was ik met J. in Catollica, een kustplaatsje in het oosten van Italië. Het viel ons op dat de Italianen in deze streek vaak, naast de pasta’s en de crêpes, piadina’s op de kaart hebben staan. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wilde het graag eens proberen. En met succes, want we hebben allebei onze hele zomervakantie alleen maar piadina’s als lunch gegeten.
Afgelopen zomer waren we weer in Italie (dit keer in het westen) en ik hoopte zo dat ze hier ook piadina’s zouden hebben. Nee dus! Het blijkt echt iets uit de streek Emilia Romagna te zijn, in het oosten van Italië.

Omdat we ze toch wel erg lekker vonden, hebben we thuis geprobeerd om zelf piadina’s te bakken. En jawel, het is gelukt! We delen ons recept graag met jullie.

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 4 piadina’s

 • 200 gram bloem
 • 4 gram zout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 20 gram boter
 • 100 ml water
 • Prosciutto
 • Mozzarella
 • Rucola

Hoe maak je het?

Doe de bloem, bakpoeder, het zout en de boter in een grote mengkom. Voeg het water geleidelijk toe en kneed het geheel tot een stevig deeg. Het deeg blijft heel sticky, maar dat komt straks vanzelf helemaal goed! Laat het deeg dan even een half uurtje rusten, buiten de koelkast.

Kneed het deeg nog eens door en verdeel het deeg in vier (of meer) bollen. Strooi flink wat bloem op het aanrecht en rol ieder bolletje uit tot een hele platte pannenkoek. Hoe dunner, hoe beter! Als je geen deegroller hebt, kun je bijvoorbeeld ook een lege wijnfles gebruiken. Doe ik ook altijd!

Verhit daarna een grote koekenpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de piadina ongeveer twee minuten aan allebei de kanten. Als het mooi bruin is gebakken, kun je de piadina op een bord leggen en deze voor de helft beleggen met de prosciutto, mozzarella en rucola. Vouw de andere helft erover heen en snijd de piadina door midden.

Natuurlijk kun je de piadina ook beleggen met andere dingen die jij ook lekker vindt.

Eet smakelijk! 

 


8 thoughts on “Recept: Piadina Italiana!

  1. kimziej Post author

   Hee Roxanne!
   tortilla’s zijn echt anders. Piadini’s hebben een hele eigen smaak. Ik probeer ook iets te bedenken waar het nog het meest op lijkt maar dat lukt niet echt, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>