Loslaten en genieten

Loslaten en genieten

x Iedereen heeft wel eens struggles: je moet van alles, maar soms wil je gewoon even niet. Je moet je studie halen, liefst met een diploma vol achten en uiteraard zonder studievertraging. En daarna als de wiedeweerga een baan vinden om niveau inclusief topsalaris, als het even kan. Je moet drie keer per week sporten, je moet gezond eten, aan krachttraining doen. En dit op Instagram zetten. En Yoga doen. Je moet je huishouden bijhouden, je moet je vuilnis scheiden, je moet je was bijhouden, je moet minstens iedere week stofzuigen. Heb je een baan? Dan moet je goed presteren, het maximale uit jezelf halen. Heb je een relatie? Dan moet je het altijd met elkaar eens zijn, laten weten op Facebook hoe goed het met jullie gaat, nooit ruzie hebben. Oh ja, je mag niet te snel samenwonen, dat is gek. Maar ook niet te langzaam, want dan zouden mensen nog denken dat er iets mis is met je relatie of dat je bindingsangst hebt, ofzoiets. Hetzelfde geldt trouwens voor trouwen en baby’s krijgen.

Maar ja, soms heb je gewoon even schijt aan dit alles. Ja toch? Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar soms heb ik zin om een papieren zak over m’n hoofd te trekken (met oogjes en een mond eruit geknipt, zodat ik Netflix kan kijken en een heleboel chocola kan eten) en gewoon even niets te moeten. Niet te lang natuurlijk, want ik denk niet dat ik daar echt gelukkig van zou worden. Maar gewoon, omdat het kan. Om al het moeten even los te laten.

Ik weet dat ik best tevreden mag zijn met mijn leventje. Ik heb een hele lieve vriend die me soms laat schateren van het lachen, een knuffel geeft als dat nodig is en het per direct merkt als ik me niet oké voel, soms voordat ik zelf überhaupt doorheb dat ik niet lekker in mijn vel zit. En als ik op het punt sta om een kleine woedeuitbarsting te krijgen, maakt meneer een flauwe grap waardoor ik niet anders kan dan toch maar weer lachen. Love it!
Verder heb ik mijn studie bijna afgerond, heb ik een fijne bijbaan met leuke collega’s. En natuurlijk fijne vrienden. En hoewel ze een stukje verder wonen, kan ik er extra van genieten om samen iets leuks te doen en alle ins en outs van de afgelopen tijd te bespreken.

En dan toch is soms dat gevoel van ‘moeten’ zo aanwezig dat het net iets te overheersend is en je het bovenstaande eigenlijk helemaal vergeet. Herkenbaar? Heel zonde! Want het ‘moeten’ loslaten is het aller- allerfijnste wat er is.

Denk maar eens na hoe vaak je iets doet omdat je het gevoel hebt dat het ‘moet’, van anderen, of van jezelf. Had je eigenlijk geen zin om uit te gaan, maar deed je het toch, omdat je vrienden je meesleurden? Of wilde je eigenlijk geen taart nemen op die verjaardag, maar blijft je tante zo doordrammen dat je niet durft af te slaan? Moet je van jezelf per se hardlopen, acht hele kilometers achter elkaar? Maar ben je na twee kilometer al uitgeput en is de motivatie ver te zoeken? Dat laatste overkwam me dit weekend. En ik besloot om gewoon de overige zes kilometer te wandelen. Lekker met een muziekje op. En een keer te genieten van de muziek en de omgeving. Van de hond die tegen me opsprong omdat hij wilde spelen, terwijl ik dit normaal best irritant zou vinden. Maar ik vond het leuk. En ik heb zes kilometer vol plezier gewandeld zonder enig schuldgevoel. Echt, zeg gewoon eens nee. En nee is nee. Gewoon omdat je zin hebt om je eigen gevoel te volgen en gewoon even niets te moeten.

Maar hóé dan? De gouden tip: vraag je bij alle keuzes af, word ik hier echt gelukkig van? Of doe ik het eigenlijk voor iemand anders, of omdat het moet? Doe ik dit omdat het een regel is die ik mezelf heb opgelegd, of omdat ik het echt graag wil? Word ik er eigenlijk wel gelukkig van, of streef ik naar iets onwerkelijks, wat me misschien eigenlijk helemaal niet zo gelukkig maakt?

Natuurlijk is het soms best lastig om te beslissen waar je nou echt gelukkig van word. Sommige dingen zijn fijn op de korte termijn, maar niet zo fijn op de lange termijn (of andersom), maar jezelf bewust worden van het ‘moeten’ is al een hele stap. Probeer het gewoon eens:  no stress, no pressure. Alleen jij en je eigen keuzes waar jij happy van wordt. Eigenlijk best simpel, toch?

Good luck!

Liefs, Kimziej


One thought on “Loslaten en genieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>